Odpowiedzialność ASO

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • SebaRocker
    Classic
    • 2010
    • 1

Odpowiedzialność ASO

A te zegary, ze tak powiem zbyt oczojebne nie sa ??
  • tatakuby
    Ambiente
    • 2009
    • 137

Odpowiedzialność ASO

Koledzy co o tym sądzicie....
    W czasie jazdy zapala się kontrolka oleju, zatrzymuję się, sprawdzam, cieknie olej z miski. Dziurka maleńka, ale olej kapie. Holuję szkodnika do ASO, zgłaszam uszkodzenie miski i brak oleju. Po 4 godzinach informacja z serwisu - auto gotowe można odebrać. Płacę, wyjeżdżam i po przejechaniu 2 km słyszę terkotanie przy 2,5k obrotów po chwili już przy 2k obrotów. Wracam do ASO mówię co się dzieje i słyszę " O Panie głowica!! Przesrane!!" i takie tam.
    Rozkręcili silnik i okazało się, że korbowód, wał, korbowy i panewki do wymiany. Sprawę zgłosiłem do ubezpieczyciela.
    Pytanie moje dotyczy tego czy odpowiedzialność ponosi ASO za uszkodzenie silnika?
    i drugie Pytanie do kolegów dilerów, jaka jest procedura sprawdzenia auta przed wydaniem go klientowi po naprawie (wymianie) miski olejowej?

Komentarz

• S3 CHRIS
      Elegance
      • 2006
      • 979
      • Octavia I (1U2)
      • AUQ 1.8 20VT 180 KM
      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

jezeli ASO uszkodziło miske olejową to TAK

nie słyszałem nigdy o procedurze po wymianie miski wymienia sie miske zalewa sie olej i patrzy czy swieci sie kontrolka oleju jak sie nie swieci to pozornie jest OK ale w twoim wypadku panewka już widocznie była przytarta powód brak oleju

w takim wypadku aby uniknąć dodatkowych uszkodzen trzebabyło by po zdemontowaniu miski zdemontować też panewki aby luknąć czy coś się im nie przydażyło tylko że to są dodatkowe koszty no i wszystko zależy od Ciebie bo sam wiesz ile jechałes z dziurą w misce olejowej
      ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

• tatakuby
        Ambiente
        • 2009
        • 137

rozmawiałem z dilerami innych marek i niektórzy mówili, że u nich po wymianie michy auto jest sprawdzane na wolnych i wysokich obrotach, na zimnym i rozgrzanym silniku - wtedy by pewnie to dziadostwo wyszło. A tak to wyjechałem teoretycznie sprawną furą a wracam z roz....ną. Przecież jak odbieram samochód z ASO to powinno być ono sprawne, a nie rozsypać się po 4 km.

Komentarz

• S3 CHRIS
          Elegance
          • 2006
          • 979
          • Octavia I (1U2)
          • AUQ 1.8 20VT 180 KM
          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez tatakuby
          rozmawiałem z dilerami innych marek i niektórzy mówili, że u nich po wymianie michy auto jest sprawdzane na wolnych i wysokich obrotach, na zimnym i rozgrzanym silniku - wtedy by pewnie to dziadostwo wyszło. A tak to wyjechałem teoretycznie sprawną furą a wracam z roz....ną. Przecież jak odbieram samochód z ASO to powinno być ono sprawne, a nie rozsypać się po 4 km.
          z tym że auto ma być sprawne masz 100% racji tylko że dopuki nie zobaczysz panewek to nic się nie dowiesz żaden mechanik czy ASO czy nie jasnowidzem nie jest

dobrze że masz AC w jakiej firmie?najlepiej żeby Ci przyznał połsilnik regenerowany jeżeli wystęuje w Twoim silniku

Komentarz

• tatakuby
            Ambiente
            • 2009
            • 137

Zamieszczone przez S3 CHRIS
            dobrze że masz AC w jakiej firmie?
            HESTIA - i nie wiem czy bez boju (pewnie sądowego) uznają szkodę :box . To taka stara tradycja ubezpieczycieli. :roll:

Komentarz

• kurynio
              Ambiente
              • 2007
              • 166

Po wymianie misy olejowej i zalaniu oleju napewno wykonuje sie jazde próbną, aż do osiagnięcia temp. pracy przez silnik. Myślę, że jeżeli nie zachodzi podejrzenie, że użytkownik jechal na świecącej kontrolce cisnienia oleju jakiś czas, czy aż dotąd, aż auto słabnie na coraz niższych biegach aż zgasnie, a później rozrusznik nie kręci bo i tacy twardziele sie zdarzają to nie ma sensu robić nic więcej. Jeżeli jest takie podejrzenie to i tak dopiero coś widać po demontażu panewek. Nie wydaje mi się, że gdyby do standardowych czynności przy każdej wymianie misy olejowej serwis wykonywał tę czynność to ktoś chciałby to wykonywać ze względu na koszty...

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9943
                • Ford

Sorry za mini OT: czy AC obejmuje również uszkodzenie silnika???
                Adam... Używam:
                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• kurynio
                  Ambiente
                  • 2007
                  • 166

znam parę przypadków, że uznało, ale nie wiem od czego to zależy i chyba zdarza im sie to niezmiernie rzadko

Komentarz

• S3 CHRIS
                    Elegance
                    • 2006
                    • 979
                    • Octavia I (1U2)
                    • AUQ 1.8 20VT 180 KM
                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez kurynio
                    znam parę przypadków, że uznało, ale nie wiem od czego to zależy i chyba zdarza im sie to niezmiernie rzadko
                    zalezy to pewnie od tego co sie zgłosi w wniosku proponuje przstudiowac OWU

miałem taki przypadek zamknol mi sie samochód z kluczami w srodku drugie były w domu tyle ze ja bylem na szkoleniu zeby do niego wejsc musiałem wybic boczna szybe gdybym napisał ze sam wybiłem to by nie uznali bo AC zwraca wtedy kiedy osoby trzecie uszkodza auto a ja wpisałem ze przyszedłem i była już wybita uznali

Komentarz

• kali
                      Rider
                      • 2009
                      • 259
                      • Superb III (3V3)

w pzu silnik rowniez jest uwzgledniny w AC z tym ze zazwyczaj chca wyludzic auto od wlasciciela jako szkoda calkowita pojazdu bo silnik jest wart mniej wiecej 25 tys wiec zalezy jeszcze jaka wortosc auta .wiem to z autopsji za astre g z 2001 r dostalem 22tys zl za tak zwany wrak
                      Była O2 1.9 TDI BXE AMBIENTE
                      Jest O3 1,4 TSI CHPA Elegance WHITE CANDY/ http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
                      Jest RAPID SPACEBACK RED CORRIDA 1.6 TDI
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...447483#1447483

Komentarz

• kurynio
                        Ambiente
                        • 2007
                        • 166

zalezy to pewnie od tego co sie zgłosi w wniosku
                        No z szybą jest wyraźnie prościej, cięzko z tym silnikiem coś wymyślić, co powiesz, ze jak już przyszedłeś to się przytarł??

Komentarz

• S3 CHRIS
                          Elegance
                          • 2006
                          • 979
                          • Octavia I (1U2)
                          • AUQ 1.8 20VT 180 KM
                          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

zalezy to pewnie od tego co sie zgłosi w wniosku
                          No z szybą jest wyraźnie prościej, cięzko z tym silnikiem coś wymyślić, co powiesz, ze jak już przyszedłeś to się przytarł??
                          pewnie ze prościej daje to jako przykład zeby jakies pipy nie napisac

Komentarz

• phrix
                            L&K
                            • 2007
                            • 1000
                            • Audi
                            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

miałem taki przypadek zamknol mi sie samochód z kluczami w srodku drugie były w domu tyle ze ja bylem na szkoleniu zeby do niego wejsc musiałem wybic boczna szybe gdybym napisał ze sam wybiłem to by nie uznali bo AC zwraca wtedy kiedy osoby trzecie uszkodza auto a ja wpisałem ze przyszedłem i była już wybita uznali
                            S3 CHRIS tylko to się nazywa wyłudzenie, zbytnio bym się tym w necie nie chwalił :lol:

Pytanie moje dotyczy tego czy odpowiedzialność ponosi ASO za uszkodzenie silnika?
                            Odpowiedzialności nie ponosi ASO, bo niby dlaczego mieli by za to odpowiadać. Inna sprawa jak by na garaż nie wpychali auta tylko by nim wjechali...
                            Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• tatakuby
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 137

[ Dodano: Sro 09 Wrz, 09 15:59 ]
                              Zamieszczone przez phrix
                              Odpowiedzialności nie ponosi ASO, bo niby dlaczego mieli by za to odpowiadać. Inna sprawa jak by na garaż nie wpychali auta tylko by nim wjechali.
                              Moim zdaniem ASO ponosi odpowiedzialność. Nie poinformowali o tym, że jazda ma charakter próbny, czy też testowy, w związku z czym jako prosty użytkownik mam prawo uznać, że dostałem auto sprawdzone i w 100% sprawne. Przecież po naprawie w ASO nie muszę jechać na stację diagnostyczną, żeby sprawdzać auto. A poza tym w ogólnych warunkach umowy AC z reguły jest zapis, że ubezpieczyciel nie odpowiada za szkody powstałe w pojeździe przekazanym do warsztatu w celu dokonania diagnostyki, przeglądu czy naprawy.... :?

Komentarz

• kurynio
                                Ambiente
                                • 2007
                                • 166

Zamieszczone przez tatakuby
                                Moim zdaniem ASO ponosi odpowiedzialność
                                spoczko czyli jak do serwisu przyjeżdża samochód z uszkodzona misą, po wymianie i jeździe próbnej nic się nie dzieje to i tak dla zasady powinni rozebrac silnik na częsci pierwsze: wał panewki, turbina do rozebrania i weryfikacji, ciekawe tylko kto ma za to zaplacić?? Może jeszcze w cenie wymiany misy olejowej?? Gratuluje

Komentarz

• tatakuby
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 137

po wymianie i jeździe próbnej nic się nie dzieje to i tak dla zasady powinni rozebrac silnik na częsci pierwsze:
                                  Sęk w tym, że może właśnie nie zrobili tej jazdy - więc proszę bez ironii....
                                  Zauważ, że nie przejechałem 1000 km tylko 4 więc może właśnie niczego nie sprawdzili po wymianie miski.... a poza tym jak przyholowałem auto do serwisu to nic nie stukało i korbowód był dobry a po wyjeździe bęc....

Komentarz

Pracuję...